NEWSEVENTSDIRECTORIESSEARCH UBCUBC CopyrightmyUBC LOGIN
Home
About Us
People
Global Focus
Research
Visiting Scholars
Postdoctoral Fellows
PhD Students
Networks & Groups
IR Program
Courses
Room Booking
Lobby Gallery
Events
Conference Rooms

Interested in our facilities for your next conference or corporate retreat?
Please e-mail Patty Gallivan or call 604-822-1558 or fill out the online-booking request.

The Liu Institute for Global Issues is located in the heart of UBC's Point Grey Campus. Surrounded by lush forestland, the Institute is based in an award winning building designed by Architectura in association with famed architect Arthur Erickson.

Generously funded by the Liu family, the Institute is an ideal location for your next corporate retreat, meeting or small conference.  We offer VIDEO-CONFERENCING in all our venues.

General  
The Liu Institute for Global Issues is located at the edge of a densely wooded site next to the International House at the corner of N W Marine Drive and West Mall. It has principal entrances facing each of these streets which both open onto a common lobby and reception area. While the N W Marine Drive entrance is the official street address, most visitors will use the West Mall entrance, which is connected to the campus network of pedestrian paths. The building is arranged in an ‘H’ plan, with its two distinct wings Seminar Wing and Research Wing connected by a glazed lobby. This formation creates two courtyards and allows for a great deal of light penetration and cross ventilation in the building.  
   
Entry Courtyard
The main entrance on N W Marine Drive has a sheltered forecourt that is enclosed on the north side by a series of tall, free-standing concrete walls. The circuitous path around the walls is a traditional oriental entry sequence known as a ‘spirit wall,’ which is designed to provide visual privacy and deflect undesirable street noise away from the building interior. A rare, large-specimen katsura tree, protected throughout the project process, is now the central focus of the entry courtyard and building. A bamboo grove frames the approach to the front door.
     
Forest Courtyard    
The forest courtyard is on the south side of the lobby. It opens to the sun and the forest views. It functions as a breakout space for conferences with doors opening from the multipurpose room, lobby, and lounge. During warmer weather, the forest courtyard can be used for special outdoor events or performances. A rock garden -composed of large stones and sections of salvaged concrete curbing set in a bed of river rock - separates the courtyard from the slope of wild grass and ferns leading to the forest. A covered breezeway at the south end of the Research Wing permits entry to the courtyard from West Mall.
   
SEMINAR WING    
Multipurpose Room    
The single-storey Seminar Wing houses a number of public spaces designed for receptions, lectures, and conferences. The multipurpose room is open to the lobby and is fully glazed on two sides with views into the forest. Maple paneling embellishes the north wall behind which are concealed coat closets, a furniture storage room, and a food preparation room with direct access to a delivery area for caterers. The two coat closets have touch latches that spring open with a quick push on the right hand door.  

 
Multipurpose Room
Area: 150 m2 (1600 sq ft)
Max. Occupancy: 106 persons 

 

   
Research Unit Room    
The research unit room with low horizontal windows is located at the north end of the Seminar Wing. The room can comfortably hold 16 persons in a variety of table seating arrangements or as many as 26 persons in lecture style seating.
Research Unit Room
Area: 45 m2 (500 sq ft)
Max. Occupancy: 36 persons
   
   
Caseroom

At the south end of the Seminar Wing is the Caseroom - a tall, circular space with tiered seating designed for conferences ‘in-the-round. The clean, curved lines of the maple paneling, and built-in furniture, allows ones attention to be drawn up to the dramatic radial ceiling structure of heavy timber and steel tension rods (known as a kingpost truss). This structure appears to float on the continuous ribbon of glass separating the walls from the ceiling, allowing in light and 360° tree top views. With motorized blinds and dimmer switches, complete lighting control can be achieved. The room is intended for teleconferences, group discussions and multimedia presentations. Each seat has power and access to high speed communications. The media booth inside the Caseroom is designed to be flexible enough to support a wide array of multimedia devices and their cabling requirements.
     
RESEARCH WING    
The ground floor of the Research Wing is split level. The upper level also contains an open office space, administrative office, and service rooms. Washrooms serving the entire ground floor of both building wings are located along the corridor just north of the lower lobby, facing the bamboo of the entry courtyard. To the south, passed the elevator, is an informal lounge and kitchen area. The upper floors of the Research Wing contain individual offices and open office areas.   
   
Boardrooms    
Just above on the third floor is a boardroom with a large maple table that can be divided into six smaller tables. The boardroom is glazed on three sides and has a commanding view of the forest. When the cherry tree outside the board room is in bloom, it appears as though the room is floating above the clouds.   
Boardroom
Area: 55 m2 (600 sq ft)
Seating: 20 persons
There is an additional boardroom located on the second floor. This room is quite small and is meant for a more intimate crowd, seats up to 6 people.  
     
Parking    
There is no parking provided at the Liu Institute for Global Issues - please use one of the nearby lots. A passenger and delivery drop off loop serves the N W Marine Drive entrance; it cannot be used for parking. Similarly the shared access to the International House, a designated fire lane, is required to be clear at all times. Parking demands a great deal of space. It is worth noting that the average area required for a single parked vehicle is roughly twice that of a private office at the Liu Institute.

Print Version
Log in
All Rights Reserved© 2007, Liu Institute for Global Issues
Banner Photos by Lindsay Mackenzie
Design by BlendMedia